Pire krompir
Pire krompir, na ovaj način ga pravim godinama i ko god je probao kaže da lepši nikad jeo nije.
  Serviranje
  4
  Serviranje
  4
  Sastojci
  • 800gr. krompira
  • 80gr. margarina ili putera
  • oko 200ml. vrućeg mleka
  • so po ukusu
  Uputstvo za pripremu
  1. Ukoliko kuvate krompir na pari, ogulite ga i isecite kao na slici. Kuvajte oko 30 minuta, u zavisnosti koja je jačina samog aparata.
  2. Kada je krompir kuvan, stavite komadiće margarina, so i gnječite ga. Ukoliko nemate gnječilicu za krompir, koristite viljušku. Nikako nemojte koristiti štapni mikser ili blender, takav način pripreme mu sroz promeni strukturu i samim tim i ukus, koji nije ni malo lep. Kada ste ga lepo izgnječili, dodajte mleko i mešajte pire. U zavisnosti od strukture krompira nekad je potrebno više nekad manje mleka. Kada ste ga lepo izmešali, stavite na ringlu i mešajte pire oko 5 minuta.
  Ako nemate aparat za kuvanje na pari
  1. Način 1. Ako nemate aparat za kuvanje na pari, najbolje je krompir kuvati u ljusci. Kada se krompir skuva, oljuštite ga i pire praviti kao u gore navedenom postupku.
  2. Način 2. Naravno, ukoliko Vam vreme ne dozvoljava da toliko čekate da se skuva ceo krompir, možete krompir iseći kao kada se kuva na pari i kuvati u vodi. Kada se krompir skuva, lepo ga procedite i pripremati po istom postukpku.